Written by :   



Moje vývojářská cesta

Windows

Od malička jsem vyrostl na operačním systému Windows od společnosti Microsoft. Jelikož jsem se primárně věnoval 3D modelování a 3D grafice, byl pro mě tento systém ideální. Aplikace jako SolidWorks a Fusion 360 zde měly nativní podporu a byly velmi rychlé. Další nástroje jako InkScape, Gimp a Adobe Photoshop byly také dostupné.

Linux - Kubuntu

V roce 2020 jsem si pořídil ThinkPad E15 a rozhodl jsem se na něm rozjet dual-boot. Tedy provozovat Windows a Linux současně na jednom počítači. Touto dobou jsem také začínal pracovat na své středoškolské odborně činnosti a potřeboval jsem vyvíjet software pro mikrokontroléry, webové aplikace a další přidružené nástroje. Prvotní nástup nebyl jednoduchý, člověk musí nakonfigurovat kompletní vývojový server a to pro úplného nováčka není jednoduché. S tímto prvotním problémem jsem se však popral a naučil se s Linuxem pracovat na denní bázi.

Kariéru 3D designéra jsem postupně skončil a začal se věnovat programování. To mi také umožnilo odpoutat se od systému Windows úplně a začít pracovat pouze na Linuxu. Člověk s touto platformou má obrovskou volnost, která je v některých ohledech úžasná, ale mnohdy také velmi nepříjemná.

Základní distribuce KDE Neon postavená na Ubuntu nabízela všechny potřebné nástroje a umožnila mi celkem bezproblémový přechod na Linux. Většina nástrojů se dala používat skrze terminál, ale také prostřednictvím výborného grafického prostředí KDE.

Linux - i3 WM

Po roce používání jsem přemýšlel o další změně. Tentokrát šlo pouze o změnu grafického prostředí. Jakožto student rád zkouším nové věci, a tak jsem na svůj notebook přidal grafické prostředí i3. Toto prostředí je velmi minimalistické a je určeno pro ty, kteří chtějí pracovat s počítačem co nejefektivněji. Více o tomto prostředí si můžete přečíst na oficiální stránce. Pro jednoduchou start jsem využil projekt Regolith Desktop Environment, který i3 WM přidává výchozí konfiguraci a několik užitečných nástrojů.

Linux - Problémy

Po několika celkem bezproblémových měsících používání mi začal počítač po náhodném čase zamrzat. Zkoušel jsem aktualizovat systém, kompletně zakázat externí grafickou kartu, ale nic z toho nepomohlo. Zasekávání celého systému, kterému pomohlo pouze “tvrdé zabítí” počítače, bylo velmi nedeterministické a nebylo možné předvídat, kdy k dalšímu záseku dojde. Problém jsem zkoušel řešit i přeinstalací systému, ale to také nepomohlo.

Linux → Mac

Po mnoha desítkách hodin strávených snahou o vyřešení problému jsem začal hledat alternativu. Jedna z variant byla, pořízení jiného notebooku, na kterém bych mohl snad Linux používat bez problémů. Druhá z varianta, která mě lákala ještě víc, byla přechod na MacBook.

Mac

Více o přechodu na Mac v samostatném článku který právě připravuji.

About me

Hi, I'm Jakub Andrýsek, but almost everyone calls me Kuba. I am a university computer science student from the Czech Republic passionate about programming, electronics, 3D modelling and robotics.

I aim to build innovative tools and products that make developers' lives easier and more productive. I'm also a big fan of open-source software and hardware. Most of my projects are open-source; you can find them on my GitHub profile.

Sponsor Follow @JakubAndrysek