Written by :   



E-paper domácí panel

Cílem tohoto projektu je navrhnout a vytvořit univerzální domácí panel. Hlavním úkolem tohoto panelu je zobrazovat aktuální odjezdy městské hromadné dopravy. Díky bezdrátovému připojení na WiFi a komunikací se zpracujícím servery je displej schopen zobrazit jakékoliv údaje.

Součásti systému:

Základní informace

Domácí panel je postaven na modulu LilyGo-T5-Epaper, který tvoří velmi významnou kombinaci mezi výkonným mikrokontrolérem ESP32 a tříbarevným E-paper displejem.

Aplikace

Cílem projektu je navrhnout a vyrobit univerzální domácí panel, který zajistí přehledné a rychlé zobrazování každodenních informací.

Co to má umět

Řídící systém displeje by měl být univerzální a zvládat zobrazit jakákoliv data ve formátu JSON. Tento formát jsem zvolil, protože je velmi rozšířený a několik z požadovaných služeb již toto rozhraní nabízí.

Pro zbylé webové aplikace, které nedisponují veřejným API ve formátu JSON bude nutné navrhnout malý server, který bude data z webů zpracovávat a zprostředkovávat je v použitelném formátu JSON.

Aplikace

1. Odjezdy MHD

Hlavním modulem a prvotním nápadem na vytvoření tohoto projektu je aplikace na zobrazování odjezdů MHD. V mém případě konkrétně v Brně - Jihomoravském kraji. Tento modul vytvářím ve spolupráci s IDSJMK. Díky čemuž jsem získal neomezený přístup k veřejnému API na webu https://mapa.idsjmk.cz.

2. FabLab now

Tento modul zobrazuje využití strojů ve FabLabu.

FabLab Brno je otevřená digitální dílna v Brně, ve které je možné pracovat například s 3D tiskárnami, laserem, nebo s obráběcím strojem. Stroje jsou přístupné na uživatelské karty a během dne bývají vcelku vytížené, proto Core team FabLabu vytvořil web FabLab now, který zobrazuje obsazenost FabLabu a konkrétních strojů.

3. Posledí přidané známky

Naše škola využívá velmi rozšířený informační systém Škola Online. Pro přístup do tohoto systému je možné využít standardní webové rozhraní nebo vcelku pomalou mobilní aplikaci.

Tato aplikace zajišťuje zobrazování nejnovějších známek ze školních systému. Jelikož ESP32 nezvládá přímou komunikaci s informačním systémem, stojí mezi nimi pythonní wrapper - aplikace, která získá data ze školního systému a vrátí JSON, který obsahuje pouze nejnutnější data.

4. Předpověď počasí Alojz

Mezi další moduly patří moje oblíbená webová stránka Alojz.cz od českého programátora Filipa Hráčka. Web Alojz získává data o počasí z norského webu Yr.no a pomocí umělé inteligence je transformuje do českých vět. Pro tento web bude nutné navrhnout webový parser na formát JSON.

About me

Hi, I'm Jakub Andrýsek, but almost everyone calls me Kuba. I am a university computer science student from the Czech Republic passionate about programming, electronics, 3D modelling and robotics.

I aim to build innovative tools and products that make developers' lives easier and more productive. I'm also a big fan of open-source software and hardware. Most of my projects are open-source; you can find them on my GitHub profile.

Sponsor Follow @JakubAndrysek