Written by :   



Chytrý kurník, aneb už máme WiFi i v kurníku

Doba se nám mění, a tak se snažíme mnoho věcí si zjednodušovat a automatizovat. Z tohoto důvodu jsem navrhl a vytvořil Chytrý kurník. Jedná se o kurník s automatickým otevíráním a zavíráním dvířek v přednastavený čas. Součástí kurníku je také automatické pítko a krmítko které jsme sem zakoupili. Díky tomuto vybavení se stává kurník z velké části autonomní.

Automatická dvířka

Konstrukce

Do kovové konstrukce dvířek je vložen 12V motorek z auta, který zajišťuje otevíraní a zavíraní dvířek.

Elektro

Kurník je řízen pomocí modulu ESP32 a dvoukanálového relé, které je napojeno na motor dvířek. Aktuální čas je získáván z RTC modulu (DS3231). Dále využívám stepdown (LM2596) který snižuje napětí z 12V na 5V. Celá elektronka je napájena z 12V zdroje.

Souhrn součástek

  • modul ESP32
  • 2 kanálové relé
  • RTC modul (DS3231)
  • stepdown (LM2596)
  • 2 tlačítka
  • napájecí zdroj 12V

Program

Důvod, proč jsem zvolil modul ESP32 je v podpoře WiFi, kterou využívám k nastavování času a řízení vrátek. Na ESPčku tedy běží webový server, na který se mohu pomocí telefonu připojit a jednoduše měnit nastavení. Zbytek programu je pouze o kontrole času a následném přepínaní stavů relé. Kromě automatického řízení je také možnost řídit dvířka manuálně pomocí dvou tlačítek.

About me

Hi, I'm Jakub Andrýsek, but almost everyone calls me Kuba. I am a university computer science student from the Czech Republic passionate about programming, electronics, 3D modelling and robotics.

I aim to build innovative tools and products that make developers' lives easier and more productive. I'm also a big fan of open-source software and hardware. Most of my projects are open-source; you can find them on my GitHub profile.

Sponsor Follow @JakubAndrysek