Written by :   



Vytvrzovací komora k SLA 3D tiskárně

Technologie SLA

Začátkem tohoto školního roku jsme do Robotárny pořídili SLA 3D tiskárnu, která tiskne z polymerů pomocí postupnému vytvrzování tenkých vrstev kapaliny - rezinu. Tato technologie se v posledních letech velmi rozšířila a zpopularizovala hlavně díky obrovské přesnosti a možnosti vytvářet miniaturní detaily.

Naše SLA 3D tiskárna

Zakoupili jsme tiskárnu ELEGOO Mars která má 2K tiskový display a přesnost tisku je 47 μm.

UV Box

Pro vytvrzení dílů z této 3D tiskárny je potřeba mít vytvrzovací komoru. Vytisklé díly jsou totiž jen lehce zatvrdlé a je nutné je nechat dotvrdit pod UV světlem.

Výroba UV komory

Základem našeho UV Boxu je kovová IKEA krabice (25cm) nebo větší IKEA krabice (45cm). Dále je potřeba UV LED pásek, my jsme využili pětimetrový 12V UV LED pásek z Aliexpressu. Pásek jsem nalepil přímo na vnitřek boxu do spirály jak je vidět na obrázcích. Pro napájení jsem použil 12V zdroj. Dále jsem komoru doplnil o kousek bílého LED pásku pro osvětlení komory po vytvrzení a celé jsem to spojil 3 polohovým přepínačem.

Vytvrzování

Při vytvrzování je ideální díly otáčet tak, aby byly stejnoměrně vytvrzené ze všech stran. K tomuto účelu jsem koupil z Aliexpressu solární otáčecí pdoložku.

About me

Hi, I'm Jakub Andrýsek, but almost everyone calls me Kuba. I am a university computer science student from the Czech Republic passionate about programming, electronics, 3D modelling and robotics.

I aim to build innovative tools and products that make developers' lives easier and more productive. I'm also a big fan of open-source software and hardware. Most of my projects are open-source; you can find them on my GitHub profile.

Sponsor Follow @JakubAndrysek